Bruiloft met kinderen erbij, super leuk!

huwelijk-mariska-koen-151Trouwen jullie als (samengesteld) gezin? Of hebben jullie al kinderen en mogen zij de dag samen met jullie beleven? Als weddingplanner (en tevens moeder van 3 kinderen) weet ik inmiddels goed waar je rekening mee moet houden zodat jullie allemaal optimaal kunnen genieten. Lees hier de tips die jullie in de planning, maar ook tijdens de bruiloft goed kunnen gebruiken.

 

 

Betrek de kinderen in de voorbereidingen

Vanaf jullie verloving kan je de kinderen alvast mee laten leven naar de bruiloft toe. Als de kinderen nog erg jong zijn zullen ze er nog niet zoveel van begrijpen, maar dan is het alleen al erg leuk om de kleding samen uit te gaan zoeken. Zijn ze ouder dan 4 jaar? Dan vinden de meeste kinderen het leuk om mee te helpen met de voorbereidingen. Doe dit natuurlijk wel op zijn of haar niveau en met de voorbereidingen waar zij echt bij kunnen helpen.

De kinderen zullen tijdens de bruiloft ook veel te maken hebben met een aantal belangrijke leveranciers. Zo zullen zij, net als jullie, de hele dag de fotograaf / videograaf / weddingplanner om hen heen hebben. Het is aan te raden om de kinderen al eerder eens kennis te laten maken met deze leveranciers. De bruiloft is al een spannende dag voor ze, het maakt het dan iets minder spannend als de gezichten een beetje bekend zijn.

Ook voor de trouwjurk is het belangrijk om rekening te houden met jullie kinderen. Hebben zij de leeftijd dat ze nog graag eventjes door mamma willen worden opgetild? Kies dan een jurk waarin dit makkelijk kan. Kleine kinderen kan je ook even meenemen naar het laatste pasmoment van de jurk. Zo kunnen zij alvast een beetje wennen aan hun moeder in die grote witte jurk.

In de week voor de bruiloft kunnen jullie de dag even doornemen met de kinderen en het liefst al even langs gaan op de trouw locatie. Bespreek hierbij vooral wat er voor de kinderen van belang is en waarbij zij op de dag zouden mogen helpen. Laat ze vervolgens zelf kiezen wat zij het liefst zouden willen doen.

 

Tips tijdens de bruiloft voor de kinderen

Hoewel de bruiloft voornamelijk draait om de liefde tussen het bruidspaar, is ook het gezin daarbij nauw betrokken en is de dag (zoals alle andere dagen met kinderen) toch even anders dan wanneer er geen kinderen bij zijn. Door hier vooraf al rekening mee te houden en hier op in te spelen zorg je ervoor dat jullie allemaal een hele fijne dag hebben. De gouden regel hierbij is…….. verwacht niet teveel van de kinderen tijdens de bruiloft. Geef ze niet teveel taken. Het is echt spannend genoeg en als zij gedwongen worden om bepaalde taken op zich te nemen loopt het vaak anders dan verwacht. Probeer dan ook in de ochtend de kinderen pas op het laatste moment aan te kleden om vervolgens de foto’s te gaan maken. Een ochtend bij een bekende is ook altijd een goed idee. Zo zitten zij niet te lang onnodig in drukte (als zij daar niet zo goed tegen kunnen) en hebben jullie wat meer tijd voor elkaar.

Dehuwelijk-mariska-koen-193 taken die de kinderen wel graag zelf willen zullen zij dan meestal ook met veel plezier doen. Bijvoorbeeld het geven van de trouwringen, het strooien met bloemblaadjes, blazen met bellenblaas of het rondgaan met diverse hapjes als ze wat ouder zijn.

Om de kinderen te vermaken na de ceremonie (en jullie tijd hebben voor elkaar en de gasten) is het aan te raden om te zorgen voor vermaak, oppas en/of entertainment. Er zijn diverse weddingnanny’s die je in kan schakelen en je kan samen met My Weddings weddingplanner bedenken wat jullie aan willen bieden. Zo is het op veel locaties mogelijk om een springkussen neer te zetten, een kindertafel te maken, spelletjes neer te zetten of een verrassingstas voor ieder kind te maken. In de verrassingstas zitten bijvoorbeeld een tekenboekje, potloden (liever geen stiften i.v.m. de mooie kleding), wat lekkers en een kinderfototoestel om de fotograaf een handje te kunnen helpen. Het is wel aan te raden om iemand te vragen een oogje in het zeil te houden.

Hebben jullie oudere kinderen? Denk dan eens aan de mogelijkheid om allemaal 1 vriend/vriendin mee te kunnen nemen naar de bruiloft. Zo hebben zij toch een maatje waarmee zij zich kunnen vermaken.

De meeste kinderen blijven bij de bruiloft tot en met het diner. Je kan de kinderen bijvoorbeeld door de oppas op komen laten halen. De oudere kinderen mogen misschien wel (een stukje van) de feestavond meemaken!

 

Wat kan My Weddings hierin betekenen?

Als weddingplanner en ceremoniemeester heb ik zeer veel ervaring in bruiloften met kinderen erbij. Naast bovenstaande tips kan ik jullie dan ook veel meer tips geven en deze aanpassen aan de wensen van jullie en het gezin. Tijdens een van de voorbereidende gesprekken maak ik graag kennis met de kinderen en tijdens de bruiloft kunnen zij ook altijd bij mij terecht.